Zakrita dolgonoga najezdničarka* (Heteropelma amictum)

  • Domov
  • Zakrita dolgonoga najezdničarka*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Anomaloninae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 17-25 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli listnati gozdovi, grmovna mesta, poplavni logi, mejice

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je precej vitko, glava in oprsje sta črna, zadek je oranžnorumen. Sprednji del glave (frons) je rumen, tipalnice so dolge, nitastobetičaste, oranžnorumene, bazalni členki so nekoliko odebeljeni. Oprsje je v sprednjem delu dvignjeno, v zadnjem delu zoženo in hrapavo, črno, le na koncu nekoliko oranžno. Krila so prosojno rumenkasta, s temnimi žilami, mnogo krajša od zadka, z rumeno, ozko pterostigmo (žilno okence). Zadek je v sprednjem delu močno zožen, v zadnjem delu nekoliko odebeljen, rahlo srpasto ukrivljen, oranžnorumen, sprednji členek (tergit) ima po zgornji strani črno progo, zadnji del zadka je po zgornji strani pogosto temno lisast. Prednji par nog je rumenkast, zadnje noge so nekoliko bolj oranžne, izjemno dolge (prvi segment stopalc je zelo dolg - značilnost roda!), bazalni členek je temen, goleni so na koncu temno pasaste, večinoma s po dvema, temnima trnoma. Samice imajo na koncu zadka kratko leglico.

 

Obnašanje in razvoj: parazitoidna vrsta. Odrasli so aktivni čez dan nekje od aprila do septembra, pogosto se spreletavajo v nizki podrasti, kjer plenijo manjše žuželke. Samice odlagajo jajčeca na gosenice nekaterih metuljev, znotraj katerih se potem razvijejo ličinke najezdničarke. Prezimijo kot bube.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temna dolgonoga najezdničarka* (Heteropelma megarthrum) - veleroga dolgonoga najezdničarka* (Heteropelma grossator) - srpasti najezdnik (Therion circumflexum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti