Pasasti pravi najezdnik* (Ichneumon sarcitorius)

  • Domov
  • Pasasti pravi najezdnik*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Ichneumoninae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-14 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: gozdne čistine, obronki listnatih gozdov, mejice, cvetoči travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: razen zadka in nog je bleščeče črna. Glava je v celoti črna, tipalnice so drobnočlenasto nitaste, izrazito "pisane" (spodnji del je oranžen, osrednji del je belkast, zgornji del je temen). Oprsje je bleščeče črno z belim ščitkom (scutellum), tudi na bazi kril je navadno manjša bela lisa. Krila so temno prosojna, krepko ožiljena, z rumenkasto, ozko pterostigmo in kostalno (robno) žilo. Zadek je v sprednjem delu zožen, sicer dokaj velik, debel, črn, z oranžnordečima pasovoma v sprednjem delu in belim pasom na zadnjem delu. Noge so oranžnordeče, le bazalni segmenti so črni, prav tako črni so vrhnji deli zadnjih stegenc in goleni.

 

Samec: od samice se loči po tem, da ima bolj "osasto" obarvan zadek (črn zadek z rumenimi ali belkastimi pasovi). Tudi noge so bolj rumenkaste, tipalnice so enovito obarvane, brez osrednjega belega pasu.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od junija do septembra, pogosto se spreletavajo po cvetovih kobulnic (Apiaceae), kjer ližejo nektar in se hranijo s pelodom. Samice odlagajo posamična jajčeca v telesa gosenic različnih nočnih metuljev, znotraj katerih se ličinke razvijajo in zabubijo, pri čemer se počasi hranijo z notranjostjo gostitelja. Najezdniki (Ichneumonidae) imajo zaradi parazitoidnega načina življenja izjemno vlogo pri vzdrževanju populacij mnogih žuželk!

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): sovkin pravi najezdnik* (Ichneumon confusor) - podolgasti pravi najezdnik* (Ichneumon extensorius).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti