Križasti pšenični hrošč (Anisoplia agricola)

  • Domov
  • Križasti pšenični hrošč

Družina: skarabeji (Scarabaeidae) / žitni hrošči (Rutelidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-14 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: žitna polja, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: samec in samica sta pogosto različno obarvana. Telo je precej kompaktno, poraslo s svetlimi dlakami. Glava je drobna, črna, tipalnice so temne, na vrhu glavničaste (pri samcih nekoliko bolj kot pri samicah). Oprsje je kvadratasto, črno, drobno jamičasto, z osrednjim gredljem, rumenkasto dlakavo, v sprednjem delu ob straneh zaokroženo in ožje od spodnjega dela, spodnji rob je rahlo valovit, obrobljen. Obarvanost pokrovk zero variira, prevladuje rdečerjava obarvanost (večinoma pri samicah), pogosto pa so tudi rumenorjave s črnim, lisastim vzorcem, ki spominja na sidro, ob straneh so pa črno obrobljene. Noge so črne, krepke, porasle s trnatimi izrastki in rumenkastimi dlakami.

Rod Anisoplia je zelo težaven za določanje na terenu, veliko med seboj podobnih vrst!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni v juniju in juliju. Najdemo jih predvsem na žitaricah, s katerimi se hranijo in kjer se tudi parijo. Zaradi intenzivnejše obdelave polj je vrsta marsikje močno nazadovala! Ličinke (ogrci) živijo v tleh in se hranijo s koreninicami žitaric.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): avstrijski pšenični hrošč* (Anisoplia austriaca) - temni pšenični hrošč* (Anisoplia dispar) - vzhodni pšenični hrošč* (Anisoplia lata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti