Zelenonoga črnivica* (Gnophomyia viridipennis)

  • Domov
  • Zelenonoga črnivica*

Družina: limonije (Limoniidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-12 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: svetli logi, poplavni gozdovi, robidovja, senčna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: so vitki in dokaj nežni, črno obarvani, z izrazitimi, belimi halterami, samci imajo rumenkaste lise ob straneh oprsja in rumenkast bazalni del kril. Glava je drobna, nekoliko koničasta, tipalnice so nitaste. Oprsje je nekoliko privzdignjeno, na zgornji strani grbičasto, bleščeče črno, ob straneh motno črno. Krila so prosojno temna, z zelenkasto mavričnim leskom, žile so le slabo razvejane, večinoma so lokaste in potekajo vzporedno (osrednja žila je precej krepka), pterostigma je ozka, temna, robovi kril so kratkodlakavi. Zadek je črn, ozek, pri samicah podaljšan v koničasto leglico, ki je daljša od kril, pri samcih z dvema rumenkastima pasovoma. Noge so tanke, dolge, črne, sprednja stegenca so na koncu nekoliko odebeljena in pri samcih na bazi rumenkasta.

Rod črnivica* (Gnophomyia) je zelo težaven za prepoznavanje, med seboj je več, zelo podobnih vrst!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so dokaj slabi letalci, čez dan se večinoma zadržujejo v podrasti. Aktivni so nekje od junija do avgusta, hranijo se z nektarjem. Ličinke živijo v razpadajočem in vlažnem rastlinskem materialu, največkrat pod razpadajočim lubjem listavcev. Pogosto se zabubijo v skupinah (bube so viseče).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): žalobna črnivica* (Gnophomyia lugubris) - kleščasta črnivica* (Gnophomyia acheron) - češljasta črnivica* (Gnophomyia ctenura) - kraljevska črnivica* (Gnophomyia elsneri).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti