Temna vila* (Villa hottentotta)


Družina: čmrljevke (Bombyliidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-16 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli logi, odprta in topla mesta, ruderalne površine, cvetoči travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: v grobem spominjajo na velike trepetavke (Syrphidae), s črnopasastim zadkom in gosto rumeno dlakavostjo pa tudi na čebele (Apidae). Glava je velika, zaokrožena, s kratkim sesalom, oči so bronastorjave, zelo velike, pri samcih se stikajo, pri samicah so nekoliko odmaknjene. Tipalnice so kratke, betičaste. Oprsje je ovalno, precej veliko, temno, neizrazito vzdolžno pasasto, na gosto poraslo z rumenimi dlakami (sšasoma lahko odpadejo). Ščitek (scutellum) je široko trikoten, temen, gosto rumenodlakav. Krila so prosojna, dobro ožiljena, z neizrazito pterostigmo, kostalni del je nekoliko temnejši. Zadek je velik, širok, črno-rumeno pasast, črni pasovi so skoraj ravni, na sredi rahlo koničasti, spodnja dva pasova sta nekoliko odmaknjena od zgornjih dveh, konica zadka je črna. Noge so temne, zadnje goleni so rumenodlakave.

Vrste iz rodu Villa so med seboj zelo podobne in jih je težko ločiti med seboj!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do avgusta, hranijo se z nektarjem. Pogosto posedajo po tleh, kjer se sončijo. Ličinke parazitirajo v gosenicah nočnih metuljev, predvsem sovk (Noctuidae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): peščena vila* (Villa modesta) - nižinska vila* (Villa cingulata) - rjavokrila vila* (Villa brunnea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti