Štiriindvajsetpikčasta polonica (Subcoccinella vigintiquatuorpunctata)

  • Domov
  • Štiriindvajsetpikčasta polonica

Družina: polonice (Coccinellidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3-4 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: travniki, ruderalne površine, grmovnata mesta, obronki gozdov, logi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je zaobljeno do skoraj okroglo, oranžno ali rdeče, raztreseno poraslo z zelo kratkimi dlakami. Glava je drobna, večinoma oranžnorumena in brez lis, oči so črne, pomaknjene na rob glave. Tipalnice so rumenkaste, kratke, na vrhu betičaste. Oprsje je široko in kratko, rahlo navzgor upognjeno, z osrednjo črno liso, ki je lahko zelo velika ali pa tudi manjka. Pokrovke so v zgornjem delu skoraj ravno odsekane, sicer polkrožne in zaobljene, kratkodlakave in posejane z različno velikimi črnimi pikami (teh je večinoma 12 na vsaki polpokrovki, včasih pa v celoti manjkajo). Noge so rumenkaste do oranžne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od pozne pomladi do začetka jeseni. Za razliko od drugih polonic se hranijo z rastlinsko hrano in ne plenijo listnih uši. Ličinke so 4 do 6 mm velike, bledo sivkasto zelene ali rumenkaste s temnejšimi lisami. Njihovo telo je gosto prekrito z razraslimi trnatimi izrastki, ki ostanejo tudi na bubah. Ličinke se hranijo z miceliji nekaterih plesni, ki uspevajo na zelnatih rastlinah, spontano pa lahko raznašajo spore teh gliv.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bluščevčeva polonica (Henosepilachna argus) - brezpikčasta polonica* (Cynegetis impunctata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti