Čremsin zapredkar (Yponomeuta evonymella)

  • Domov
  • Čremsin zapredkar

Družina: zepredkarji (Yponomoeutidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 16-25 mm (razpon kril)

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: poplavni logi, močvirni predeli, grmovna mesta, obrežja voda; tam, kjer uspeva čremsa

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dobro prepoznavni po snežnobelih krilih in serijah črnih pik n krilih. Krila so v mirovanju zložena strehasto vzdolž telesa. Sprednja krila so podolgasta, rahlo usločena na spodnjem robu. Pike na krilih: zgornja serija pik se proti zunanjemu robu razdeli v tri veje in se ob robu močno razprši, spodnja serija pik je iz dveh linij, osrednji del med obema serijama je brez pik. Zadnja krila so umazanosiva, po robu dolgo resasto dlakava. Glava, oprsje, nitaste tipalnice, noge in konica zadka so beli, zadek je umazano sivkast.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pojavijo nekje v juniju in letajo vse do septembra ali celo do oktobra. Gosenice so bledorumenkaste, s črnimi pikami ob bokih in s črno glavo. Živijo na čremsi (Prunus padus) v velikih kolonijah, pri čemer se obdajo z gosto svilnato mrežo (zapredkom). Tam živijo in se hranijo z listi in poganjki čremse, dokler se ne zabubijo. Bube so belkaste, jajčaste in so večinoma združene v skupine. V eni sezoni lahko gosenice v celoti ogolijo drevo in ga obdajo s svilnatim zapredkom. Ker se vrsta pojavlja sezonsko v bolj ali manj velikih populacijah, lahko mestoma močno oslabi lokalne populacije čremse.

 

Podobne vrste: trdoleskov zapredkar (Yponomeuta cagnagella) - krhlikov zapredkar (Yponomeuta plumbella) - slivov zapredkar (Yponomeuta padella) - nekatere vrste iz družine travne minerske veščice (Ethmiidae = Elachistidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti