Rdečprsa srčasta pokalica* (Cardiophorus gramineus)

  • Domov
  • Rdečprsa srčasta pokalica*

Družina: pokalice (Elateridae: Cardiophorinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-9.5 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, stari parki, sadovnjaki, tudi ob hišah

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je skoraj v celoti bleščeče črno, le oprsje je oranžnordeče. Glava je črna, orientirana naprej, tipalnice so drobnočlenaste, ne presegajo oprsaj, členki so rahlo kijasti, črni. Oprsje je široko zaobljeno, v sredini najširše, proti vrhu in dnu rahlo zoženo, kratkodlakavo, ob straneh na spodnjem robu s kratkima, topima trnoma, spodnji rob je črn, skoraj raven. Ščitek (scutellum) je razločen, nameščen v jamici, ki je srčaste oblike. Pokrovke so ob straneh rahlo konkavne, proti dnu topo koničaste, izrazito vzdolžno izbrazdane, v ramenskem delu rahlo izbočene. Noge so temne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od aprila do junija, večinoma se zadržujejo na hrastih (Quercus spp.) in topolih (Populus spp.), čez dan pogosto v nizki podrasti. Ličinke živijo v peščenih tleh, navadno pod starimi drevesi, kjer se prehranjujejo plenilsko z drobnimi členonožci.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rjavovrata srčasta pokalica* (Cardiophorus ruficollis) - krvavordeča vitka pokalica* (Ischnodes sanguinicollis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti