Črna dolgotipalčnica* (Athripsodes aterrimus)

  • Domov
  • Črna dolgotipalčnica*

Družina: dolgotipalčne mladoletnice* (Leptoceridae)

Red: mladoletnice (Trichoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-10 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: manjše stoječe vode in počasi tekoči vodotoki, kanali

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so večinoma temnorjava do skoraj črna, večinoma z rumenkastorjavo, sedlasto liso v zadnjem delu. V mirovanju so strehasto zložena vzdolž telesa, proti koncu so zaokroženo koničasta, po robu resasto dlakava. Tipalnice so (še posebej pri samcih) zelo dolge, tanke, nitaste, črno-belo marogaste. Na glavi je šop rumenkastih dlak, telo je temno. Noge so vitke, dolge, svetle s temnejšimi obročki, na zadnjih golenih sta dva trnata izrastka.

 

Ličinka (z opisom tulca): glava je, zaradi dolgih, ozkih čeljusti, razločno podaljšana, rumenkasta s temnimi lisami. 2. oprsni segment je sklerotiziran. Noge so rumenkaste, na koncu kavljaste, s črnimi prečnimi pasovi. Tulec je večinoma sestavljen iz drobnih zrns peska, je rahlo ukrivljen in se proti koncu zoži, pogosto je v zadnjem delu tudi temnejši.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki letajo od maja do septembra, čez dan se pogosto zadržujejo na obrežni vegetaciji. Ličinke živijo v manjših mlakah, mrtvicah, ribnikih in počasi tekočih potokih, kjer se hranijo z organskimi snovmi na dnu, občasno uplenijo tudi manjše vodne živali.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): sivkasta dolgotipalčnica* (Athripsodes cinereus) - dvočrtasta dolgotipalčnica* (Athripsodes bilineatus) - dolgotipalčna temnokrilka* (Ceraclea dissimilis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti