Ščetinasta roparica* (Dysmachus fuscipennis)

  • Domov
  • Ščetinasta roparica*

Družina: grabežnice (Asilidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-22 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni obronki, mejice, travniki, gozdne čistine, obrežja voda

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej velike, vitke grabežnice, s sivkastim do sivkastorjavim telesom. Glava je svetla, z velikimi, temnimi očmi ter številnimi ščetinami: frontalna serija dolgih, črnih ter krajših svetlejših, upognjenih ščetin, serija svetlih obočesnih ščetin in skupina kratkih, rahlo upognjenih zaočesnih (temenskih) ščetin. Oprsje je precej veliko, sivkasto, z osrednjo razcepljeno liso in obstranskimi lisami ter dorzalno linijo nazaj upognjenih, štrlečih ščetin. Krila so nekoliko motna, krepko ožiljena, vitka, krajša od zadka. Ta je rjavkast ali sivkastorjav, večinoma s temnejšimi lisami na zgornji strani segmentov. Zadek se pri samcih konča s kratkim, temnim spolnim aparatom (hipopigij), katerega zadnji členek (epandrij) ima razločno vdolbinico ob strani, je razcepljen v dva kraka in ima na vrhu štrleč izrastek. Leglica (ovipozitor) pri samicah je prav tako temna, krepka, z ravnim spodnjim robom, rahlo stisnjena od strani in s krpatima, kratkima končnima segmentoma. Noge so večji del temne, gosto porasle s ščetinami, predvsem sprednja stegenca so z notranje strani porasla s posamičnimi togimi, krepkimi, črnimi ščetinami.

Skupina grabežnic (Asilidae) je na terenu zelo težka za prepoznavanje!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni plenilci manjših, večinoma letečih žuželk (tudi drugih dvokrilcev in grabežnic). Plen ulovijo in ga držijo s sprednjimi nogami in ga izsesajo s krepkim, bodalcu podobnim kljuncem. Aktivni so od maja do avgusta, najpogosteje v sončnih dneh. V času parjenja samci prinašajo samicam plen kot "svatovsko" darilo. Ličinke živijo v trhlem in razpadajočem lesu, kjer lovijo manjše členonožce.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): sabljasta roparica* (Dysmachus trigonus) - goločela roparica* (Dysmachus praemorsus) - gorska roparica* (Didysmachus picipes) - rjavodlaka roparska muha* (Eutolmus rufibarbis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti