Veliki spremijavček (Apatura iris)

  • Domov
  • Veliki spremijavček

Družina: pisančki (Nymphalidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 55-65 mm (razpon kril)

Razširjenost: prcej redko, lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdne poti, obronki gozdov, vlažne doline z vrbami

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: dokaj veliki in zelo prepoznavni po kovinsko bleščeče modrem lesketu kril. Krila so pozgornji strani v osnovi črna do črnorjava, gosto prekrita z luskicami, ki se pod določenim kotom modro do modrovijoličasto zableščijo (razen robnega dela kril). Čez osrednji (diskalni) del sprednjih kril poteka prekinjena linija belih lis, ki se nadaljuje v sklenjeno belo linijo na zadnjih krilih, na obrobnem (submarginalnem) delu kril poteka ozek, nekoliko svetlejši pas. Manjši prekinjen pas belih lis je tudi skoraj pri konicah sprednjih kril, kjer se nahaja še nekaj manjših belih lis. Na spodnjem (analnem) delu zadnjih kril se nahaja rdečerjavo obrobljeno temno "oko", zadnja krila so po robu rahlo valovito nazobčana. Spodnja stran kril je rdečerjava s sivkastimi bazalnimi in marginalnimi predeli in belimi lisami na sprednjih krilih, kjer se nahaja veliko "oko". To je črno z modro piko v sredini in je rumenorjavo obrobljeno ter z belima lisama v ugornjem delu. Čez velik del zadnjih kril poteka velika, bela linijska lisa.

 

Samica: od samca se loči po tem, da praktično nima modrovijoličastega lesketa, zato je videti motno črnikasta z belimi lisami in črtami in nekoliko spominja na trepetlikarje (Limenitis spp.).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od junija do avgusta, pojavljajo se v eni generaciji letno. Velikokrat počivajo na tleh ali na iztrebkih, kjer s sesalom ližejo minerale. Občasno posedajo tudi po spodnjih listih dreves. Odrasla gosenica je dokaj kompaktna, rumenozelena, drobno bradavičasta, z zelo nenavadno glavo, ki je podaljšana v dva dolga rožička, po oprsju ima dve svetli vzdolžni liniji, na zadku pa prečno potekajo poševne, rumenkaste črte. Hrani se z listi in poganjki različnih vrb (Salix spp.).

 

Podobne vrste: mali spreminjavček (Apatura ilia) - srednji spreminjavček (Apatura metis) - veliki trepetlikar (Limenitis populi).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti