Piramidasta ognjenka (Amphipyra pyramidea)

  • Domov
  • Piramidasta ognjenka

Družina: sovke (Noctuidae: Amphipyrinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 40-52 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, sadovnjaki, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej velike in gibčne sovke s sivorjavimi krili, ki so ob mirovanju trikotno zložena čez telo. Sprednja krila imajo značilno in prepoznavno nazobčano svetlo črto v sodnjem delu (ta linija je skoraj pri zloženih krilih ravna, upogne se ob robu; širina marginalnega polja pod črto je pri notranjem robu krajša kot pri zunanjem robu). V temnejšem osrednjem delu je na vsakem krilu po eno krožno svetlo "oko", nad katerim je zgornja valovita linija (ta je večinoma nekoliko temnejša in ožja od spodnje linije), pod vsakim očesom je črna lisa. Zadnja krila so večji del rdečkastorjava s sivorjavim marginalnim delom, rob kril je plitvo valovit. Na spodni strani kril je na zadnjih krilih v distalnem delu razločna temna pika.

Vrsti je zelo podobna berberska ognjenka (Amphipyra berbera), ki se stežka od nje loči le po sledečih znakih: spodnja linija na krilih je večinoma valovita tudi pri zloženih krilih, zato je širina marginalnega polja pod črto enakomerna - zgornja črta je večinoma enako obarvana kot spodnja in prav tako široka kot spodnja.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki čez dan počivajo na deblih dreves, kjer se s svojo varovalno barvo dobro zlijejo z okolico (mimikrija). Aktivni so ponoči od julija do oktobra. Zrela gosenica je rumeno- ali modrozelena, z dvignjenim, trnatim zadnjim delom, svetlo bočno linijo, ki je v sprednjem delu prekinjena in številnimi rumenkastimi pikami. Hrani se v glavnem z listi različnih listavcev. Prezimijo jajčeca.

 

Podobne vrste: berberska ognjenka (Amphipyra berbera) - svetloroba ognjenka (Amphipyra perflua) - črnolisa ognjenka (Amphipyra effusa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti