Navadni kupčar (Oenanthe oenanthe)

  • Domov
  • Navadni kupčar

Družina: muharji (Muscicapidae) / drozgi (Turdidae)

Red: pevci (Passeriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 14-16 cm

Razširjenost: redko, predvsem v goratih predelih, v nižinah ga opazujemo med selitvijo

Življenjski prostor: resave, barja, travniki s kamnitimi zidovi, tundre, gorski travniki s skalovjem in gruščem, v preletu na njivah

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena, čeprav ponekod nazaduje

Varstveni status vrste: potencialno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Splošno: je selivka, ki zimo preživi v Afriki. V Sloveniji je redka vrsta, ki gnezdi v goratih predelih, v Alpah in na visokih kraških planotah. Med selitvijo ga lahko srečamo na travnikih, poljih in industrijskih območjih tudi v nižinah. Opazimo ga lahko, ko hitro skače po tleh in niha z repom, pogosto sedi na kupih kamenja ali stebrih. Prehranjuje se z žuželkami, pajki, maloščetinci in tudi polži. Ponekod je nazadoval.


Samec: v svatovskem perju ima pepelnato siv hrbet, tilnik in glavo ter enotno črno obarvana krila, trebušna stran je bele barve, po grlu in trebušni strani z nežnim oranžnorumenim odtenkom. Od črnega kljuna se preko oči vleče črna očesna maska, nad katero je bela nadočesna proga. V zimskem perju je po hrbtni strani rjav. V letu je pri obeh spolih zelo opazna belina v repu, ki je v obliki črke T.


Samica: ima rjavosiv hrbet, krila so temno rjava, nima črne očesne maske.

 

Gnezdenje in zarod: gnezdo iz trav, mahu, korenin in ovčje volne si uredi v kupih kamenja, skalnih špranjah, luknjah v zidu ali v zapuščenih zajčjih brlogih. Letno ima po en zarod. Samica aprila ali maja v povprečju znese 5-6 belih do rahlo modrikastih jajc, ki imajo na širšem delu včasih nekaj rdečerjavih madežev. Vali jih približno 13 dni. Za mladiče skrbita oba starša, ti zapustijo gnezdo nekje po 15 dneh, popolnoma neodvisni od staršev pa postanejo ko so stari med 28 in 32 dni.


Oglašanje: kratke in hitre kitice, ki vključujejo raskave glasove, žvrgolenje in žvižgajoče glasove. Klici so pogosto trdi ˝tak˝ ali raskavi ˝viit˝.


Podobne vrste: repaljščica (Saxicola rubetra) - španski kupčar (Oenanthe hispanica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti