Rjavorobi valoviti pediček* (Idaea humiliata)

  • Domov
  • Rjavorobi valoviti pediček*

Družina: pedici (Geometridae: Sterrhinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 19-22 mm (razpon kril)

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: obronki gozdov, mejice, ledine, ekstenzivni travniki

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so z zgornje strani umazano rumenkasta, belkasta ali rahlo sivkasta, s kontrastnim, širokim rjavkastim do rdečkastim zgornjim robom. Tako na prednjih, kot tudi na zadnjih krilih, so valoviti, rumenkasti do sivkastorjavi prečni pasovi ter po ena drobna črna pika v osrednjem delu kril (občasno manjka na zadnjih krilih). Spodnja stran kril je nekoliko bolj bleda, črno črtkasta, brez izrazito kontrastenga zgornjega roba kril. Tipalnice so nitaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od junija do julija, letajo v eni generaciji in so aktivni ponoči. Čez dan počivajo z razprtimi krili na rastlinah ali pod listi dreves. Gosenice so olivnorjave, gosto porasle z drobnimi, svetlimi bradavičkami, sicer so gole, po hrbtu imajo navadno temnejšo črto in svetlejše bočne linije. Hranijo se z nekaterimi dresnimi (Polygonum spp.), v nevarnosti otrpnejo in padejo na tla.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mali valoviti pediček* (Idaea fuscovenosa) - sivkasti valoviti pediček* (Idaea straminata) - štiripikasti pediček* (Scopula immutata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti