Rdečkasta vratičeva uš* (Metopeurum fuscoviride)

  • Domov
  • Rdečkasta vratičeva uš*

Družina: prave listne uši (Aphididae)

Red: prsokljunci (Sternorrhyncha)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 2-3 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: travniki, ruderalne površine, kjer so rastišča navadnega vratiča

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje veliki, rdečkasto obarvani z veliko črnikasto (ali zelenkasto) liso na zadku, ki lahko prekriva celoten zadek. Pojavljajo se brezkrile in krilate generacije. Glava je drobna, svetla, oči so temne. Tipalnice so dolge, nitaste, temne. Oprsje je večinoma ožje od zadka, rahlo nagubano. Krila so pri letečih osebkih rahlo mlečnato prosojna, mnogo daljša od zadka. Ta je napihnjen, s temno liso, ki je pogosto sestavljena iz prečnih črt. Sifunkula (cevasta izrastka) sta temna in tanka, 1.3- do 2-krat daljša od "repka" (cauda), ki je nekoliko temnejši od ostalih segmentov, z ozko konico. Noge so črnikaste, bazalni deli so rumenkasti.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se večinoma pojavlja na navadnem vratiču (Tanacetum vulgare), kjer lahko opazujemo različne generacije na delih stebla. Z dolgim, tankim kljuncem sesajo rastlinske sokove, odvečno količino izločijo v obliki sladke mane. Ta je priljubljena hrana nekaterim vrstam mravelj, ki skrbijo za "kolonijo uši".

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): perunikina uš* (Aphis newtoni) - trdoleskina uš* (Aphis euonymi) - črna češnjeva uš (Myzus cerasi).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti