Progasta bojevnica* (Stratiomys potamida)

  • Domov
  • Progasta bojevnica*

Družina: bojevniške muhe (Stratiomyidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-18 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: cvetoči travniki, gozdni robovi, sončna vlažna mesta, močvirni predeli

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: črno obarvani z rumenimi pasovi na širokem zadku (spominjajo na ose - mimikrija). Glava je precej velika, sprednji del je rumen s črno vzdolžno črto, teme je črno, pri samicah je zadnji del rumeno obrobljen, pri samcih je črn. Oči so zelo velike, temne, pri samcih močno zbližane (se ne dotikajo), pri samicah razmaknjene). Tipalnice so kijaste, črne, bazalni členek je zelo dolg. Oprsje je motno črno, z osrednjo prečno linijo (sutura), poraslo s kratkimi dlakami. Ščitek (scutellum) je rumen, polkrožen, ob straneh se na spodnji strani podaljša v dva trnata izrastka. Krila so rjavkasta, prosojna. Zadek je precej širok in nekoliko sploščen, rumen s prečnimi črnimi pasovi. Noge so rjavkaste ali rumenkaste, stegenca so temnejša.

 

Obnašanje in razvoj: sodi med večje bojevniške muhe, po obarvanosti spominja tudi na nekatere muhe trepetavke (Syrphidae). Odrasli so aktivni v sončnih dneh od maja do avgusta, navadno posedajo po cvetovih, kjer ližejo nektar, občasno se hranijo tudi s pelodom. Ličinke so zelo velike, sivkaste, črvaste oblike in živijo v plitvih, zamuljenih vodah ali v blatnih tleh. So plenilke in lovijo manjše členonožce.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): kameleonska bojevnica* (Stratiomys chamaeleon) - mala bojevnica* (Stratiomys singularior).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti