Bičja trstnica (Acrocephalus schoenobaenus)

  • Domov
  • Bičja trstnica

Družina: trstnice (Acrocephalidae) / penice (Sylvidae)

Red: pevci (Passeriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 11.5-13 cm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: trstičevja, obrežna bičevja in visoka steblikovja ob potokih in kanalih, rogozovja

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: Natura 2000 vrsta; potencialno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Splošno: je selivka na dolge razdalje, ki prezimuje v podsaharski Afriki. V Sloveniji jo lahko opazujemo od aprila do oktobra. Najbolj razširjena je v severovzhodnem delu Slovenije, pogosta pa je tudi na Ljubljanskem barju in Cerkniškem polju. Hrani se z različnimi žuželkami, njihovimi ličinkami in pajki. V mnogih delih Evrope je zaradi izginjanja ustreznih gnezditvenih habitatov močno nazadovala in je postala precej ogrožena.

 

Odrasli osebki: zelo je podobna drugim trstnicam (Acrocephalus spp.), od katerih pa se dobro loči po svetli in temni nadočesni progi. Ima progasto rjav hrbet in delno temno obarvane peruti ter svetlo obarvano trebušno stran. Glava je po zgornji strani temna, nad očmi poteka svetla, bela proga, čez oči pa temnejša progo, ki je bolj očitna za očmi. Trtica je nekoliko bolj lisičjerjava. Mlade ptice imajo na prsih temne lise.

 

Gnezdenje in zarod: gnezdo v obliki skodelice zgradi samica v trstišču na tleh ali med vejami grmovja do višine 50 cm iz okoliških rastlin pa tudi živalske dlake. V povprečju znese 4 zelenkasto rumena, rjavo pegasta jajca, ki jih vali 14 dni. Za gnezdomne mladiče skrbita oba starša, speljejo se nekje po 12-14 dneh. Značilno je tudi, da po tem ko izletijo iz gnezda še približno 1-2 tedna prosijo za hrano pri starših in letajo v bližini gnezda.

 

Oglašanje: samci začnejo peti le nekaj ur po vrnitvi s selitve. Običajno pojejo z izpostavljene bilke, npr. trsta ali grma, pogosto pojejo tudi v letu. V napevu se izmenjujejo žvrgoleče fraze z rezko škripajočimi odseki, ki si sledijo v naključnem vrstnem redu, pogosto posnemajo oglašanje drugih vrst ptičev.

 

Podobne vrste: povodna trstnica (Acrocephalus paludicola) - tamariskovka (Acrocephalus melanopogon).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti