Bleščeči vitki rilčkar* (Lixus (Eulixus) subtilis)

  • Domov
  • Bleščeči vitki rilčkar*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Lixini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-9 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: ruderalne površine, obronki njiv, mejice, obronki gozdov

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, podolgasto, rumenorjavo ali črnosivo, lisasto, gosto pokrito z rumenkastimi luskicami. Glava je drobna, podaljšana v dokaj dolg, širok, rahlo navzdol ukrivljen rilček. Oči so temne, skoraj ploske, ne izstopajo iz glave. Tipalnice so rjavkaste, na vrhu nekoliko odebeljene. Oprsje je podolgasto kvadratasto, pri glavi zoženo in ob straneh nekoliko vdolbeno, grobo plitvo jamičasto, ob straneh svetlo obrobljeno, večinoma temnejše od pokrovk. Pokrovke so ozko kvadratasto podaljšane, temne ali rumenorjave, ob straneh nekoliko bolj lisaste in svetlo obrobljene, na konicah plitvo izrobljene, s kratkimi topimi konicami (mukro), vzdolžno enakomerno jamičaste. Noge so sivkaste, stegenca so nekoliko odebeljena, brez izrazitih trnatih izrastkov na notranji strani.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od aprila do avgusta, večinoma se zadržujejo v talni podrasti ali nizkih vejah. Samice odlagajo jajčeca na stebla različnih vrst ščirovk (Amaranthaceae), znotraj katerih živijo drobne ličinke in se kasneje tudi zabubijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dimekov vitki rilčkar* (Lixus punctiventris) - dresnin vitki rilčkar* (Lixus bardanae) - osatov vitki rilčkar* (Lixus filiformis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti