Plašica (Remiz pendulinus)


Družina: plašice (Remizidae)

Red: pevci (Passeriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 7.5-11 cm

Razširjenost: lokalno, redko

Življenjski prostor: poplavni logi, obvodna vrbovja in topolovja, mejice

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Splošno: plašica je precej skrivnostna ptica, ki jo redkokdaj vidimo, najhitreje pa jo zaznamo po značilnem piskajočem oglašanju. Spretno in hitro se premika po zunanjih vejah ali v trstičju, včasih jo lahko opazujemo med rogozjem, ko pobira semena kot gradbeni material za gnezda. V Sloveniji velja za redko gnezdilko, omejeno skoraj izključno na severovzhodni del države, zabeležili pa so jo tudi ob Savi in na Ljubljanskem barju. Prezimuje v Sredozemlju, nekatere osebke pa lahko opazujemo tudi izven gnezditvenega obdobja, ko se večinoma zadržujejo v skupinah v trstičju ali vrbovju. Prehranjuje se z majhnimi žuželkami, pajki, lahko pa tudi s semeni (npr. od vrb). Hrano si večinoma išče v krošnjah, lahko pa tudi v rogozju in trstičju. V zadnjih letih se je populacija v Evropi povečala in vrsta širi svoj areal.

 

Odrasli osebki: samci imajo rdečerjav hrbet, nežno modrosivo glavo in izrazito črno masko preko oči, kar vrsti daje navidezno podobnost s sinicami, pa tudi srakoperji. Letalna peresa so temna, svetlo obrobljena, podobno obarvana so tudi repna peresa. Samica je podobna samcu, le da ima nekoliko ožjo očesno masko in je manj kontrastno obarvana. Mladi ptiči po videzu niso podobni staršem, nimajo očesne maske in so sivo rjavkasto obarvani.

 

Gnezdenje in zarod: gnezdo začne graditi samec tako, da iz laskov vrbovih ter topolovih semen in drugih rastlinskih vlaken splete veliko, košari podobno gnezdo z manjšim vhodom, ki visi iz tanke veje, pogosto na vrbi. Pri gradnji gnezda sodelujeta oba, čeprav večji del opravi samec. Ta gnezdo tudi dokonča s cevasto podaljšanim vhodom na vrhu. Med koncem aprila in začetkom julija samica znese 6-8 belih jajc ter jih vali okrog 14 dni. Za mladiče skrbi ali samec ali samica, redko oba, po približno 22 dneh pa zapustijo gnezdo.

 

Oglašanje: visoki, otožni in razpotegnjeni klici "tsiiii".

 

Podobne vrste: rjavi srakoper (Lanius collurio) - močvirska sinica (Poecille palustris) - trstni strnad (Emberiza schoeniclus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti