Rjavočrta pedičevka* (Scopula virgulata)

  • Domov
  • Rjavočrta pedičevka*

Družina: pedici (Geometridae: Sterrhinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 20-22 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: suhi travniki, mejice, gozdni robovi, sadovnjaki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: nekoliko spominjajo na vrste iz rodu Idaea zaradi ravnega roba in zašiljenih konic na sprednjih krilih. Krila so z zgornje strani večinoma umazano bela, rahlo kremasta ali sivkastorjava, posejana z drobnimi temnimi črticami. Na sprednjih krilih je več prečnih, rahlo valovitih pasov, od katerih so trije submarginalni bolj zbližani (notranji pas od teh je pogosto kontrastnejši od vseh ostalih), lahko pa so šasovi tudi zabrisani. Na zadnjih krilih, ki so pri spodnjem robu rahlo prišiljena, se nahaja prav tako več valovitih pasov in temna pika, ki leži v subdiskalnem delu, za najbolj notranjim pasom (pika lahko tudi manjka). Poleg tipskih osebkov se pojavljajo svetli, kot tudi zelo temni osebki.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so nočno aktivni in se čez dan skrivajo v nizki podrasti ali počivajo na lubju dreves. Pojavljajo se od junija do avgusta v eni generaciji. Gosenice so rjavkaste, dokaj vitke, z belo bočno progo. Hranijo se z različnimi vrstami trav (Poaceae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): štiripikasta pedičevka* (Scopula immulata) - črnopikasta pedičevka* (Scopula nigropunctata) - svilnata pedičevka* (Scopula caricaria).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti