Lisasta kukavičja osa* (Ceropales maculata)

  • Domov
  • Lisasta kukavičja osa*

Družina: pripotne ose (Pompilidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5.5-10 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: suha travišča, peščena in sončna mesta, manj porasli obronki gozdov in mejic

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, črno, z belimi pasovi in lisami. Samci so nekoliko manjši od samic. Glava je v zgornjem delu črna, frontalni del je bel (pogosto je osrednji del klipeusa črn), čeljusti so črne, oči so velike, temne. Tipalnice so dokaj dolge, črne, nekoliko odebeljene, prvi členki so manjši od ostalih. Oprsje je črno, nekoliko dvignjeno, v sprednjem delu lokasto belo obrobljeno, z drobnima belima pikama na medkrilnem delu. Krila so prosojna do nekoliko temna, krepko ožiljena, z drobno, rumenkasto pterostigmo (temno žilno okence) ter okrepljenim kostalnim (robnim) delom. Zadek je črn, v sprednjem delu nekoliko zožen, z osrednjim belim "prstanom" in belima lisama ob straneh v sprednjem delu, tudi konica je bela oz. prečno belo pasasta. Noge so precej dolge (predvsem zadnje), rdečkaste, bazalni členki so črni, delno črno lisasta so tudi stegenca in zadnje goleni, ki imajo na koncu zelo dolg trnat izrastek.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do septembra, predvsem v sončnih dneh se spreletavajo po cvetovih. Hranijo se večnoma z nektarjem in pelodom, občasno tudi z manjšimi žuželkami. Vrsta je kleptoparazit. Samice namreč v manjših skupinicah napadajo druge kleptoparazitske ose iz te družine. Medtem ko večina samic napada gostiteljsko samic, ki se navadno vrača s plenom - pajkom v gnezdo, da bi jo zamotile, ena od samic odloži jajčeca v plen. Ko gostiteljska samica plen z jajčeci odvleče v svoje gnezdo, se tam začnejo mlade ličinke kukavičje ose* hitreje razvijati od ličink gostitelja in tudi od nekaterih sovrstnic. Mlade ličinke požrejo svoje konkurentke, nato še plen, pajka.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): belopasasta kukavičja osa* (Ceropales albicincta) - bledikava kukavičja osa* (Ceropales pallida).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti