Hrastova gobarka (Lymantria dispar)

  • Domov
  • Hrastova gobarka

Družina: neprave sovke (Erebidae: Lymantriinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 32-55 mm (razpon kril)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: listnati gozdovi, parki, večje mejice, sadovnjaki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: sprednja krila so pretežno sivorjava do zelo temna, skoraj črna, s temnejšimi prečnimi, večinoma (izrazitimi) valovitimi pasovi in temnimi, neizrazitimi lisami (obarvanost močno variira). Zadnja krila so večinoma (rumenkasto) rjava, s širšim, submarginalnim pasom. V mirovanju so krila trikotno zložena nad telo. Tipalnice so velike, z obeh strani glavnikaste.

 

Samica: sprednja krila so skoraj snežno bela (redkeje rahlo kremasta), s črnimi prečnimi valovitimi črtami in črnimi pikami v diskalnem delu, kjer se nahaja tudi značilna "kljukasta" lisa. Zunanji rob kril ima serijo črnih, polkrožnih pik. Zadnja krila so prav tako (enotno) snežno bela, na spodnjem robu je serija črnih pik ob katerih se nahaja submarginalni, skoraj neizrazit ozek pas, ki lahko tudi manjka. Zadek je precej velik, s spodnje strani porasel z rumenorjavimi dlakami. Tipalnice so nitaste, črne, tudi noge so črne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so večinoma nočno aktivni in letajo od julija do avgusta, pojavljajo se tudi čez dan, večinoma na lubju listnatih dreves. Samice odlagajo jajčeca v posebne kupčke, ki jih prekrijejo z dlakami iz zadka. V en kupček lahko jajčeca odloži tudi po več samic, zato se ta s časoma poveča v "gobi" podobno strukturo. Gosenice so lahko različno obarvane. Večinoma so zelo temne, po bokih sivkaste, s svetlo hrbtno črto in porasle s togimi šopi ščetin. Lahko so tudi sive, porasle z rdečerjavimi bradavicami iz katerih izraščajo črne ščetine, včasih so te rumenorjave. Glava je večinoma velika in z dvema vzdolžnima črnima črtama. Gosenice se hranijo na različnih listavcih in se lahko pojavljajo v velikem številu, zato sodi ta vrsta med zelo hude škodljivce. Njihove ščetine so lomljive in lahko povzrožijo alergične reakcije na koži!

 

Podobne vrste: skromna rdečerepka (Calliteara pudibunda) - smrekova gobarka (Lymantria monacha).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti