Rumenkasta kožuharka* (Amegilla ochroleuca)

  • Domov
  • Rumenkasta kožuharka*

Družina: čebele (Apidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-12 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: ekstenzivni travniki, sončna, peščena mesta, obronki gozdov, v bližini starih hiš

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: redka vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje veliki, sivkasto obravani in gosto dlakavi, s pasovi svetlih dlak na črnem zadku. Glava je precej velika, še posebej oči, ki so mlečno modrikaste ali zelenkaste. Frontalni del je bledorumenkast, s temnima lisama nad čeljustmi in temno liso v zgornjem delu. Čeljusti so ozke, krepke, lizalo je precej krepko, široko. Tipalnice so rahlo odebeljene, nitaste, temne. Oprsje je gosto sivkasto do rjavkasto dlakavo. Krila so rahlo rjavkasta, krajša od zadka. Zadek je črn, krepak, segmenti so po spodnjih robovih porasli s pasovi svetlih dlak. Noge so krepke, črne, goleni in stopalca so v celoti pokrita s svetlimi dlakami, stegenca le delno.

Zelo verjetno gre za eno prvih navedb za SV Slovenijo.

 

Obnašanje in razvoj: sodijo v skupino solitarnih čebel, ki si gnezda uredijo v tleh, večinoma na peščenih in bolj sončnih mestih, pogosto tudi v špranjah zidakov, manjših ceveh in tudi v "čebeljih hotelih". Samice odložijo posamična jajčeca v kamrici na koncu rova. Za ta rod je značilno skupinsko prenočevanje osebkov na bilkah rastlin, pri čemer se oprimejo rastline s pomočjo čeljusti in tako "visijo" z rastline. Pojavljajo se predvsem v poletnem času, od julija do septembra.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): belolična kožuharka* (Amegilla albigena) - progasta kožuharka (Amegilla garrula) - belopasasta kožuharka* (Amegilla quadrifasciata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti