Vratičev nacepljenokrili peresničar* (Gillmeria ochrodactyla / Platyptilia ochrodactyla)

  • Domov
  • Vratičev nacepljenokrili peresničar*

Družina: peresničarji (Pterophoridae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 24-27 mm (razpon kril)

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: ekstenzivni travniki, ob gozdnih poteh, obronki listnatih gozdov, mejice

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sprednja krila so ozko podolgasta, proti zunanjemu delu nekoliko razširjena in na zgornjem robu rahlo upognjena ter koničasta, ob zunanjem delu so plitvo izjedena, kratko resasto dlakava. Obarvanost kril variira od zelo svetle do okrastorjave, s temnejšo rjavo liso v osrednjem delu in temneje obarvanim zunanjim robom, ki je tudi rjavo obrobljen. Zadnja krila so rjavkasta s temnejšim poprhom in so tridelna, prva segmenta sta do polovice izjedena, spodnji segment skoraj do dna. Zadek je svetel, z rjavkasto vzdolžno hrbtno črto in obstranskima črtama. Noge so svetle, le goleni so v zgornjem delu temnejše (predvsem zadnje!), zadnje noge imajo po dva daljša trnata izrastka na vsakem od "sklepov".

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od junija do avgusta, čez dan se večinoma zadržujejo v nizki podrasti ali med travniškimi rastlinami. Gosenica je svetlozelena, z rjavkasto glavo, vzdolž telesa potekajo različno široke, delno prekinjene bele linije, posejana je z drobnimi, črnimi bradavičkami iz katerih izraščajo posamične ščetine. Hrani sevečinoma s poganjki in listi navadnega vratiča (Tanacetum vulgare).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bledikasti nacepljenokrili peresničar* (Gillmeria pallidactyla) - lapuhov nacepljenokrili peresničar* (Platyptilia gonodactyla) - orjaški nacepljenokrili peresničar* (Platyptilia nemoralis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti