Temni veščecev najezdnik* (Callajoppa exaltatoria)

  • Domov
  • Temni veščecev najezdnik*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Ichneumoninae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 18-25 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: listnati gozdovi, parki, gozdni nasadi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sodijo med večje najezdnike pri nas in so pretežno oranžnorumeno obarvani. Glava je oranžna, oči so velike, ovalne, temne, rumeno obrobljene. Tipalnice so zelo dolge, nitaste, v spodnjem delu oranžnorumene, v zgornjem delu črne (pogosto je le osrednji del oranžnorumen). Oprsje je krepko, temno, z razcepljeno rdečerjavo osrednjo liso. Ščitek (scutellum) je večinoma živorumen. Krila so rjavkasta, proti robu izraziteje temnejša (mnogo bolj kot pri zelo podobnem C. cirrogaster), tako dolga ali nekoliko krajša kot zadek. Ta je v sprednjem delu močno zožen in se precej naglo odebeli, 2. do 4. segment so oranžnorumeni, zadnji segmenti so črni (pri C. cirrogaster so tudi končni segmenti zadka oranžnorumeni). Noge so krepke, rumenkaste, zadnja stegenca so v drugi polovici temna.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je parazitoid različnih vrst veščecev (Sphingidae). Odrasli so aktivni nekje od julija do septembra, večinoma se zadržujejo v podrasti in spodnjih vejah dreves. Samice odlagajo jajčeca na gosenice gostitelja, na katerih se potem razvijajo ličinke. Te se v popolnosti razvijejo znotraj bube gostitelja.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): svetli veščecev najezdnik* (Callajoppa cirrogaster) - srpasti najezdnik (Therion circumflexum) - pujskov belooki najezdnik* (Amblyjoppa fuscipennis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti