Duforjeva zvonastopasasta osa* (Discoelius dufourii)

  • Domov
  • Duforjeva zvonastopasasta osa*

Družina: prave ose (Vespidae: Zethinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-14 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: gozdne čistine, cvetoči travniki, gozdni obronki, mejice

Ogroženost vrste: ogroženost vrste ni znana

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj vitke, črno obarvane ose z rumenimi lisami in pasovi na zadku. Glava je dokaj široka, večinoma gola in drobno jamičasta, v celoti črna, le spodnji rob nadustne plošče (clypeus) je rumen. Oči in tpalnice so črne, prvi členek tipalnic je močno podaljšan, pri samcih je po zgornji strani rumen. Oprsje je ozko podolgasto, v večjem delu golo, le ob straneh nekoliko bolj dlakavo, vzdolžno raskavo oz. plitvo izbrazdano, v sprednjem delu z obstranskima rumenima lisama (le redko se med seboj povežeta v črto), rumena črta oz. dve manjši rumeni lisi sta tudi na zadnjem delu oprsja. Krila so temnorjava, nekoliko modro bleščeča, s temno pterostigmo. Zadek je v bazalnem delu zožen, 2. segment je mnogo manjši od nadaljnjih in ima rumen pas na zadnjem delu, zadnji del zadka je "kapljičasto" odebeljen, s črnimi segmenti (tergiti), ki so ozko rumeno pasasti na spodnjem robu. Noge so črne ali pa so goleni in delno tudi stegenca rumenkasta oz. rjavkasta, stopalca so rjavkasta (pri samcih so stopalca in delno tudi goleni rumenkaste), sprednja stegenca so rahlo okrepljena, srednje goleni imajo na koncu po 2 trna.

 

Obnašanje in razvoj: ta solitarna vrsta ose se pojavlja v eni generaciji nekje od maja do avgusta, lahko pa vse do zgodnje jeseni. Samice gradijo gnezda v obstoječih rovih lesnih zajedalcev (večinoma lesojedih ličink hroščev). Gnezdo sestavlja serija zarodnih kamric, v katerih so jajčeca in so med seboj predeljena z oblogami iz prežvečenih listov. Jajčeca so pritrjena na steno kamrice. Vsako kamrico samica založi z omrtvičenimi pagosenicami grizlic (Tenthredinidae), s katerimi se nato hranijo ličinke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črna zvonastopasasta osa* (Discoelius zonalis) - vrste iz rodov Ancistrocerus, lončarka (Eumenes) in Symmorphus - nekatere vrste os grebač (Crabronidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti