Rožičasta zidarka* (Ancistrocerus spp.)

  • Domov
  • Rožičasta zidarka*

Družina: prave ose (Vespidae: Eumeninae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-18 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: sončna mesta, gozdne čistine, mejice, travniki, visoka steblikovja, tudi ob hišah

Ogroženost vrste: nekatere vrste so verjetno ogrožene

Varstveni status vrste: noben ?



Prepoznavanje

Samice: vitke, črne ose z rumenimi lisami in pasovi na zadku. Glava je črna, oči so velike  prav tako črne, v sprednjem delu se nad frontalno ploščo (clypeus) nahaja drobna rumena lisa, sam klipeus je večinoma rumen s črno osrednjo liso. Tipalnice so črne, po spodnji strani večinoma rumene, na vrhu rahlo betičaste in ravne. Oprsje je krepko, črno, večinoma drobno jamičasto, na sprednjem delu je večinoma krepko rumeno obrobljeno in ob straneh kratko trnato (značilnost roda!), na ščitku sta večinoma po dve rumeni lisi. Pritrjevališče kril je rumeno, rahlo izbočeno, s črno piko. Krila so večinoma temna, ozka. Zadek je v sprednjem delu nekoliko zožen in proti koncu koničast. Prvi segment (tergit) je bodisi rumeno pasast ali rumen z osrednjo črno liso, ostali segmenti so večinoma rumeno pasasto obrobljeni. Noge so rumene, stegenca so večinoma črna, stopalca so temnejša.

 

Samec: od samice se ločijo po tem, da imajo njihove tipalnice 13 členkov, zadnji je kavljasto ukrivljen (ime roda!)

 

Rod ima številne vrste, ki so si med seboj izredno podobne in je zato njihovo prepoznavanje na terenu skoraj nemogoče. Za natančno določitev do vrste je potrebno pregledati spodnjo stran sternitov (spodnje segmentne plošče), njihovo obliko in obliko prečne gube.

 

Obnašanje in razvoj: večina vrst si uredi gnezda v različnih luknjah v tleh, lesu, votlih steblih, razpokah zidov in podobno. Samice lovijo različne gosenice in pagosenice, ki jih nanosijo v kamrice, ki so med seboj ločene s pregradnimi stenami in kjer se kasneje z njimi hranijo njihove ličinke. Vrste so v glavnem toploljubne in so vezane na sončna mesta.

 

Pregled vrst (*neuveljavljeno ime): v regiji se potencialno pojavljajo sledeče rožičaste zidarke*: Ancistrocerus gazella - A. antilope - A. nigricornis - A. oviventris - A. parietum - A. parietinus - A. scoticus.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti