Rumenkasta deteljna veščica* (Dichomeris limosellus)

  • Domov
  • Rumenkasta deteljna veščica*

Družina: drevesne veščice (Gelechiidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 19-22 mm (razpon kril)

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: grmovna mesta, gozdni robovi, obronki travnikov, logi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so v mirovanju zložena plosko vzdolž telesa. Sprednja krila so umazanorumena, okrastorjava ali sivkastorumena, z dvema ali več pari črnih pik v osrednjem (diskalnem) delu na vsaki strani, ki skupaj pogosto tvorijo lokasto linijo. Ob zunanjem robu so krila večinoma zabrisano temna, rob je resasto dlakav. Zadnja krila so bleščeče srebrnosiva, po robu svetlo resasto dlakava. Tipalčici (palpi) so vsaj po spodnji strani temne, večinoma sivkaste ali črne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od maja do junija, včasih tudi v juliju. Aktivni so ob mraku in ponoči, čez dan pogosto počivajo skriti v podrasti in med grmovjem. Gosenice so črne, z vzdolžnimi linijami belih pik v katerih se nahajajo črne bradavičke. Glava je veilka, črna, bleščeča. Živijo in se hranijo na nekaterih metuljnicah (Fabaceae), kot so nokote (Lotus spp.), meteljke (Medicago spp.) in detelje (Trifolium spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): meteljkina veščica* (Dichomeris acuminatus) - origanova veščica* (Acompsia schmidtiellus) - trstičevna veščica* (Brachmia inornatella).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti