Sredozemska sadna muha* (Ceratitis capitata)

  • Domov
  • Sredozemska sadna muha*

Družina: sadne muhe (Tephritidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3-5 mm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: sadni nasadi, prenaša se tudi s kupljenim tropskim sadjem

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj drobni, pisani z barvitimi vzorci. Glava je v sprednjem delu belkasta, po temenu bolj oranžna, s temnimi lisami. Oči so velike, mavrično rdeče-modro ali zeleno bleščeče. Tipalnice so rumenkaste, kratke. Oprsje je skupaj s ščitkom (scutellum) ovalno, sivkasto ali rumenkasto, posejano s črnimi pikami, ki tvorijo vzorec maske. Krila so široka, prosojna in prav tako pisana, večinoma s tremi rumenkastimi ali oranžnimi kratkimi pasovi, ki so črno obrobljeni, v bazalnem delu je kompleksen vzorec črnih črt in pik, ki nekoliko spominjajo na vezje v računalniških čipih. Zadek je dokaj kratek in debel (pri samicah je podaljšan v do 1.2 mm dolgo leglico), oranžnorjav s svetlima (sivomodrima) pasovoma v sprednjem delu. Noge so rumenkaste.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta izvira iz podsaharske Afrike (najverjetneje iz Kenije) in se je razširila v večjem delu svetu s pomočjo transporta sadja in sadnih izdelkov. Danes velja za enega hujših tujerodnih škodljivcev sadnega drevja v južnih predelih Evrope. Pojavlja se tudi v srednji Evropi, kjer pa zaradi hladnih zim še ne more preživeti. Odrasli v povprečju živijo manj kot 60 dni in so aktivni v toplejšem delu letu. Prepoznavni so po tem, da tako samci, kot tudi samice "mahajo" s krili in na ta način signalizirajo drugim osebkom teritorij in pripravljenost za parjenje. Samice ahko naenkrat izležejo po 300 jajčec v različne sočne plodove v katerih se nato razvijajo ličinke (večinoma so to agrumi in tropski sadeži, lahko pa se razvijajo tudi v breskvah, marelicah in slivah). Glede na temperaturne razmere se lahko razvije tudi do 7 generacij na leto.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bluščeceva sadna muha* (Goniglossum wiedemannii) - nekatere vrste slikokrilih muh (Ulidiidae) in signalnih muh (Platystomatidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti