Kozjebradina sadna muha* (Orellia falcata)

  • Domov
  • Kozjebradina sadna muha*

Družina: sadne muhe (Tephritidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-8.5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: srednje in bolj gnojeni travniki, obronki mejic

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po rumenorjavo pasasto-lisastih krilih. Glava je dokaj velika, sivkastorumenkasta, oči so skoraj turkizno zelene, na temenu poteka parna serija obočesnih ščetin. Očesca (ocelli) so pomaknjena daleč nazaj na teme in so združena v temno liso. Oprsje je skupaj s ščitkom (scutellum) ovalno, sivkasto ali rumenkasto, s temnosivo osrednjo liso, ki je kvadratasta s stranskima priveskoma v spodnjem delu. Na oprsju so tudi trije pari črnih pik, iz zadnjih dveh izraščajo dolge ščetine (oprsje je mehkodlakavo in poraslo z redkimi, dolgimi ščetinami le ob straneh), črne pike in posamične ščetine so tudi ob spodnjem robu ščitka. Krila so prosojna, z valovitim rumenorjavim vzorcem, ki ga tvorijo trije prečni pasovi in je temno obrobljen. Zadek je sivkast ali bledo rumenkast, podolgovat ali nekoliko napihnjen, s štirimi vzdolžnimi serijami črnih pik ob zgornjem robu segmentov (osrednji liniji pik sta zbližani). Pri samicah je zadek močno podaljšan v trnato oblikovano, rjavo leglico, pri samcih je zaobljen. Noge so rumenkaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni predvsem v sončnih dneh nekje od maja do julija. Razvoj vrste je vezan na kozje brade (Tragopogon spp.). Ličinke namreč živijo v njihovih koreninah. Tudi pri tej vrsti samci z mahanjem kril označujejo teritorije in pripravljenost za parjenje.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): glavinčeva plodova muha* (Chaetorellia jaceae) - pisanokrila plodova muha* (Chaetostomella cylindrica) - lapuhova plodova muha* (Terellia tussilaginis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti