Pavja muha (Callopistromyia annulipes)


Družina: slikokrile muhe (Ulidiidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3.5-5.5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, obronki gozdov, grmovna mesta, parki, sestoji starih dreves, stari sadovnjaki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni po sivem telesu, ki je črno lisasto in po lisastem vzorcu na krilih. Glava je svetlosiva s črnimi lisami, oči so rdeče, velike, tipalnice so kratko betičaste, rdečerjave. Oprsje je sivkasto, posejano s številnimi drobnimi in večjimi pikami. Krila so široka, prosojna, ob zunanjem robu so večje, kvadrataste lise, sicer so krila posejana z različno velikimi, temnimi lisami. Tudi zadek je črno pikast in lisast, v osnovi siv. Noge so rumenkaste, pikaste.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta izvira iz severne Amerike in so jo v Evropi opazili nekje 2007. Danes je razširjena v večjem delu srednje Evrope. Za samce je značilna pokončna, rahlo utripajoča drža kril, ki spominjajo na pavja repna peresa. Na ta način označujejo teritorij in privabljajo samice. Zadržujejo se na starih, razpadajočih drevesih, kjer živijo ličinke, ki se hranijo z iztrebki ksilofagnih ličink. Odrasli so aktivni nekje od maja do septembra.

 

Podobne vrste: nekatere vrste iz družine sadnih muh (Tephritidae), kot so npr. Oxyna parietina, Tephritis vespertina, T. crepidis itd.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti