Zlata mala slokarica* (Chrysopilus asiliformis / Ch. aureus)

  • Domov
  • Zlata mala slokarica*

Družina: slokarice (Rhagionidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-9 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: mejice, obronki gozdov, gozdne čistine, travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: dokaj vitek, porasel z zlatorumenimi dlakami. Oči so velike, rdečkastozelene, med seboj se stikajo. Oprsje je ovalno, črno, poraslo z zlatorumenimi dlakami. Haltere (okrnjena krilca) so temna. Krila so prosojna, nekoliko mavrično bleščeča, temno in krepko žilnata, s temno pterostigmo (barvno žilno okence), ki je pri robovih rahlo zbledela. Zadek je vitek, temen, porasel z zlatorumenimi dlakami, sprednji robovi segmentov so temni. Noge so vitke, temne, le stegenca so rumenkasta.

 

Samica: je nekoliko krepkejša od samca in je pogosto porasla s sivkastimi dlakami. Oči so med seboj razločno razmaknjene.  Na oprsju so (zabrisani) trije vzdolžni pasovi. Zadek je širok, ovalen, konča se s koničasto leglico.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do septembra. Pogosto posedajo po listih dreves in grmov, od koder plenijo manjše leteče žuželke. Ličinke živijo v tleh in so prav tako plenilke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): kronasta mala slokarica* (Chrysopilis cristatus) - čudovita mala slokarica* (Chrysopilis splendidus) - rumenkasta mala slokarica* (Chrysopilis flaveolus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti