Olivnorjava ognjenarka* (Pyrausta despicata)

  • Domov
  • Olivnorjava ognjenarka*

Družina: travniške vešče (Crambidae: Pyraustinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-19 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travniki, gozdni robovi, grmovna mesta, porasle ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sprednja krila so zelo variabilno obarvana. V osnovi so temno- ali olivnorjava, občasno tudi rdeče- ali rumenorjava, redko tudi sivorjava. V postdiskalnem delu se večinoma nahaja prečna, valovita svetla črta, nad njo sta ob zunanjem robu pogosto dve temnejši, neizraziti lisi in izrziteje svetla lisa, spodnji (submarginalni) del kril je navadno nekoliko temnejši. Zadnja krila so sivorjava s prečno svetlo črto, ki je pri samicah zelo široka (pri samcih je neizrazita), tudi rob kril je pri samicah ozko svetlo obrobljen (pri samcih večinoma ni). Spodnja stran kril je sivkasta do črnorjava, z dvema svetlima prečnima pasovoma pri samicah in enim, neizrazitim pri samcih.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo v dveh generacijah od maja do septembra. Čez dan se v glavnem zadržujejo v travni ruši in nizki vegetaciji. Gosenice so rumenkastorjave, posejane s črnimi bradavičkami in redkimi ščetinami, glava je krepka, rjava s temnim, lisastim vzorcem. Pojavijo se od junija do julija in nato še avgusta do zgodnjega oktobra. Večinoma živijo in se hranijo z listi trpotcev (Plantago spp.), kjer se zavarujejo pred zimo s posebnim rahlim zapredkom. Pogosto prezimi po več gosenic v istem zapredku.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): zlata ognjenarka* (Pyrausta aurata) - sivorjava ognjenarka* (Pyrausta aeralis) - kaduljina ognjenarka* (Pyrausta falcatalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti