Kisličin škrlatni pedic* (Lythria cruentaria)

  • Domov
  • Kisličin škrlatni pedic*

Družina: pedici (Geometridae: Sterrhinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 20-25 mm (razpon kril)

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: travniki, sončna in pusta mesta, porasle ruderalne površine, svetli mešani gozdovi, resave

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po živorumenih sprednjih krilih in dvema škrlatnima prečnima pasovoma. Obarvanost kril močno variira, pogosti so tudi osebki s skoraj škrlatnimi krili in z zelo zbledelima pasovoma, spodnji (zunanji pas) se pogosto vilasto razcepi ali je predeljen, se pa lahko pasova med seboj tudi zlijeta. Včasih so pasovi umazanosivi ali celo belkasti. Zadnja krila so rumena, večinoma s škrlatnim pasom, ki je lahko razcepljen, neizrazit ali celo manjka.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo v dveh generacijah, v prvi od aprila do junija in v drugi od junija do avgusta. Čez dan se skrivajo pod listi in v nizki vegetaciji. Gosenice so zelo dolge in vitke, po zgornji strani s širokim, rjavim pasom, ki je črno obrobljen, po trebušni strani so bledo zelene, v poznih stadijih postanejo po hrbtu bolj rdečkaste. Hranijo se z listi in poganjki raznih kislic (Rumex spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dresnov škrlatni pedic* (Lythria purpuraria) - nekatere ognjene vešče* (Pyrausta spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti