Grbičasta kvadratoglavka* (Ectemnius continuus (subsp. punctatus))

  • Domov
  • Grbičasta kvadratoglavka*

Družina: peščene ose* (Crabronidae: Crabroninae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-14.5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetla, sončna mesta, travniki, skladovnice drv, stare stavbe, stara drevesa, vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje veliki, črno obarvani z rumenimi pasovi in lisami. Glava je zelo velika, kvadrataste oblike, črna, le nad ustno so bele dlake. Čeljusti so zelo tanke, dokaj velike, rumene s črno črto. Oči so velike, črne, nameščene ob straneh, očesca (ocelli) so nekje na sredi temena. Tipalnice so nitaste, iz 12 členkov, bazalni členek je zelo dolg, rumen, ostali so manjši, črni. Oprsje je krepko, črno, v sprednjem delu ob robovih s kratkima koničastima grbicama na vsaki strani in rumenima črtama v sprednjem delu, skupaj s ščitkom (scutellum) grobo hrapavo, ob straneh in delno po zgornji strani poraslo z dogimi, mehkimi dlakami. Na ščitku je večinoma ena manjša rumena črta. Krila so prosojna, rahlo temna, dobro ožiljena, pterostigma ni jasno izražena. Zadek je črn, bleščeč, rumeno pasast, pri podvrsti punctata je 3. segment (tergit) v celoti črn ali ima zelo kratka, razdeljena in obstransko nameščena pasova. Noge so rumene, stegenca so v celoti črna ali delno rumena oz. oranžnorjava, goleni imajo črno črto na notranji strani in so nekoliko nazobčane in rahlo razširjene, zadnji členki stopalca so temni.

Vrste znotraj rodu kvadratoglavka* (Ectemnius) so izjemno težavne za prepoznavanje, še posebej na terenu!

 

Obnašanje in razvoj:odrasli se pojavljajo v dveh generacijah od maja do septembra. Aktivni so predvsem v toplih, sončnih dneh, kjer se pogosto hranijo z nektarjem in pelodom na različnih cvetovih. Samice gradijo gnezda v obliki enostavnih ali razvejanih rovov s pomočjo krepkih čeljusti. Pogosto jih uredijo v razpadajočem, trhlem lesu ali v steblih zelnatih rastlin (npr. v kobulnicah (Apiaceae)), pa tudi v zidnih špranjah in luknjicah v opeki. Gnezda so predeljena v kamrice, kamor izleže samica po eno jajčece in ga zapolni z omrtvičenim plenom. To so največkrat ličinke različnih dvokrilcev (Diptera), upleni pa tudi odrasle osebke. Ličinka se nato hrani s plenom, dokler se ne zabubi in prezimi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): brkata kvadratoglavka* (Ectemnius cavifrons) - navadna kvadratoglavka* (Ectemnius cephalotes) - ostroroba kvadratoglavka* (Ectemnius dives) - brazdasta kvadratoglavka* (Ectemnius fossorius).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti