Rdeča zakrinkarica* (Hylaeus meridionalis incl. H. variegatus)

  • Domov
  • Rdeča zakrinkarica*

Družina: opnarke (Colletidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-8 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: sončna in peščena mesta, travniki, obronki mejic in gozdov, vrtovi, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben?



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po beli "obrazni maski", ki je značilna za ta rod. Glava je črna, v sprednjem delu široka, stranski obočesni plošči sta trikotni, bwli, tvorita krinko. Tipalnice so nitasto betičaste, črne, po spodnji strani črnordeče. Oprsje je krepko, motno črno, rahlo hrapavo, z ostrim, belo obrobljenim sprednjim delom in belimi lisami ob straneh in na zadnjem delu, ob ščitku (scutellum), ki je črn. Krila so rahlo rjavkasta, sicer prosojna, z ozko, črno in krepko pterostigmo. Zadek je dokaj krepak, v sprednjem delu zožen, v sprednjem delu rdeč do rdečerjav, ostali segmenti so črni, belo obrobljeni. Noge so črne z belimi črtami in pikami na golenih.

Med vrstama H. meridionalis in H. variegatus je izredno malo morfoloških razlik, zato ju je med seboj izjemno težko ločiti!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do septembra, večinoma v sončnih dneh. Pogosto se spreletavajo po cvetovih, kjer se hranijo z nektarjem in pelodom. Samice za gnezda uporabljajo obstoječe rove in votlinice. Vanje vgradijo zarodne celice, ki jih zapolnijo z mešanico peloda in nektarja in v katere nato izležejo posamična jajčeca. Ličinke se nato hranijo s to mešanico do zime, nato prezimijo in se zabubijo naslednje leto.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): večina drugih zakrinkaric* (Hylaeus spp.) nima rdečega zadka - nekatere vrste drugih solitarnih čebel.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti