Ravnokljuni zavaljenček* (Larinus (Phyllonomeus) turbinatus)

  • Domov
  • Ravnokljuni zavaljenček*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Lixini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-9 mm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: suhi travniki, sončna mesta, topli obronki gozdov in grmišč

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je čokato, črno, posejano s sivkastimi luskicami, ki izgledajo zaradi izločenega posebnega sekreta in nalepljenega peloda rumene. Za vrsto je značilen cevast, skoraj raven rilček, ki je na koncu zaobljen in se na vrhu zlije z glavo, obstranska brazda za tipalnice je komaj vidna. Oči so velike, temne, zelo rahlo izbočene, tipalnice so nameščene nekje na tretjini rilčka. Oprsje je širše kot daljše, zaobljeno, pri glavi zoženo, grobo in drobno luknjičasto. Pokrovke so ovalne, grobo in drobno luknjičaste, ob ščitku (scutellum) globoko urezane, porasle z luskicami, ki tvorijo neenakomeren "šahast" vzorec in so na konicah bolj zgoščene. Noge so temne, stegenca so nekoliko odebeljena.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od junija do septembra. Vezani so na topla, sončna mesta, pogosto posedajo na cvetovih osatov (Cirsium spp.) in bodakov (Carduus spp.), kjer se hranijo s cvetovi in pelodom. Ob nevarnosti otrpnejo in padejo na tla. Ličinke živijo znotraj koškov omenjenih vrst in se prav tako hranijo s cvetovi, pelodom in nektarjem. 

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): osatov zavaljenček* (Larinus planus) - glavinčev zavaljenček* (Larinus jaceae) - veliki zavaljenček* (Larinus sturnus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti