Ozkovrati bogoljubec* (Theophilea subcylindricollis)

  • Domov
  • Ozkovrati bogoljubec*

Družina: kozlički (Cerambycidae: Lamiinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5.5-8 mm

Razširjenost: zelo redko (prva navedba?)

Življenjski prostor: suhi travniki

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben?



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je zelo vitko, podolgasto, črno. Glava je navzdol obrnjena, v obrisu kvadratasta, fino drobno jamičasta. Tipalnice so nitaste, zelo dolge (nekoliko presegajo zadek), 12-členaste, po zunanji strani dolgo dlakave, nekoliko rjavkaste, bazalni členek je večji in krepkejši od ostalih. Oprsje je kvadratasto, tako široko kot glava (daljše kot je široko), fino in drobno jamičasto. Pokrovke so vitke, dolge, z vzporednimi robovi, modrikasto ali zelenkasto bleščeče, pri dnu z notranje strani koničasto zožene (režijo), grobo jamičaste. Noge so temne, vitke, stopalce (tarz) sprednjih nog je dolgo, skoraj tako dolgo kot golen (tibia).

 

Obnašanje in razvoj: vrsta ima verjetno vzhodno srednjeevropsko-panonsko razširjenost in so jo prvič popisali leta 1988 (Hladil) po nabranih osebkih iz Madžarske in Slovaške. S tem so jo oddvojili od zelo podobnega Th. cylindricollis, ki ima razširjenost v Armeniji, Gruziji in Azerbajdžanu. Razširjenost vrste v Sloveniji ni poznana. Odrasle osebke lahko najdemo na travnih bilkah nekje od maja do junija. Ličinke živijo v bilkah trav, kjer se hranijo s stebelnimi tkivi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): južni travni kozliček* (Calamobius filum) - nekatere vrste bleščečih roginov (Oedemeridae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti