Borovničeva pedičevka* (Scopula ternata)

  • Domov
  • Borovničeva pedičevka*

Družina: pedici (Geometridae: Sterrhinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 20-30 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: resave, travniki, sveti kisli gozdovi s sestoji borovnic

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so umazano do kremasto bela (lahko tudi sivorjava), posuta z drobnimi, črnimi pikami in valovitimi, prečnimi pasovi/linjami, po robovih so resasto dlakava. Sprednja krila so na konicah rahlo ukrivljena in koničasta, ob zunanjem robu nekoliko usločena, zadnja krila imajo komaj nakazan "repek". Na sprednjih krilih so večinoma po tri krepkejše, okrastorjave, valovito nazobčane prečne črte (osrednja črta je večinoma najbolj izrazita) ter dve submarginalni valoviti črti. Na zadnjih krilih se osrednji črti nadaljujeta v osrednjem delu, submarginalni črti se povezujeta v neizrazit pas pri kontrastnejših osebkih. Telo je belo, tipalnice so bele, pri samcih peresaste, pri samicah nitaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so nočno aktivni od junija do julija, začetka avgusta. Čez dan počivajo skriti pod listjem dreves ali v travni ruši. Gosenice so zelo tanke, sivorjave, s temnejšim spodnjim delom in parno serijo črnih pik po hrbtišču. Živijo na borovnicah (Vaccinium myrtillus), kjer se hranijo z listi, cvetovi in poganjki. V nevarnosti otrpnejo in se postavijo pokonci, da spominjajo na vejico (mimikrija).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): snežnobela pedičevka* (Scopula subpunctaria) - štiripikasta pedičevka* (Scopula immutata) - svilnata pedičevka* (Scopula caricaria).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti