Progasta šiškarica (Cynips longiventris)

  • Domov
  • Progasta šiškarica

Družina: šiškarice (Cynipidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 2-4 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: povsod kjer uspeva hrast dob; poplavni gozdovi, mejice, gozdni robovi, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: samci so zelo drobni, manj kot 2.5 mm veliki in se razvijejo med spolno generacijo. Samice nespolne (partenogenetske) generacije so črne, imajo razvita prosojna krila, bočno stisnjen in nekoliko napihnjen, gladek zadek, glava je drobna, z dolgimi, nitastimi tipalnicami, noge so rumenkaste s temnejšimi stegenci in stopalci.

 

Obnašanje in razvoj: razvojni krog vključuje spolno in nespolno (partenogenetsko) generacijo. Samice spolne generacije se ne parijo in izležejo nekje v začetku poletja že oplojena jajčeca na spodnjo ali redkeje na zgornjo stran listov hrasta doba (Quercus robur), pri čemer se ustvarijo 3-6 mm velike šiške v katerih živi in se razvija ličinka. Šiške so okroglaste, v spodnjem delu ploske, rdečkaste, s prečnimi, nagubanimi in hrapavimi pasovi, precej atraktivne in zelo prepoznavne (spominjajo na plesniva jabolka). Iz ličink se spomladi izleže nespolna (partenogenetska) generacija samic in samcev, ki se parijo. Samice te generacije nato oplojena jajčeca izležejo v popke enakega gostitelja - hrasta doba, ki so okrog 2 mm velike, hruškaste oblike, porasle z dolgimi dlakami. V njih se razvijajo ličinke iz katerih se razvijejo samo samice, ki nadaljujejo partenogenetsko-spolni cikel.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): odrasli so podobni mnogim drugim šiškaricam in jih je med seboj zelo težko ločiti - šiške so nekoliko podobne mladim šiškam češnjaste hrastove šiškarice (Cynips querqusfolii).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti