Gozdni skalni skakač* (Lepismachilis notata)

  • Domov
  • Gozdni skalni skakač*

Družina: skalni skakači* (Machilidae)

Red: pračeljustnice (Archaeognatha)

Razred: pražuželke (Entognatha)

Velikost: 15-20 mm

Razširjenost: lokalno pogosto

Življenjski prostor: senčni gozdovi, med odmrlim listjem, razpadajoča debla dreves, tudi peščena mesta v gozdovih

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je cilindrično podolgasto, proti koncu se zoži in je gosto prekrito z drobnimi, sivimi ali rjavkastimi luskicami, ki se bleščeče svetijo (obarvanost variira). Glava je drobna, na njej so dolge, mnogočlenaste, nitaste tipalnice, velike rdečkastorjave sestavljene oči in tri pikčaste oči. Ustni deli so zunanji in imajo po en sklep (za razliko od pravih žuželk). Oprsni segmenti so med seboj ločeni, so prožni in omogočajo gibko, tudi skakajoče premikanje, na hrbtni strani je svetla vzdolžna črta, ki se na osrednjem segmentu vilasto razcepi in oblikuje neizrazito črko Y (ta je pri zelo podobnem L. y signata precej kontrastno izražena in velika). Krila niso razvita. Zadek je vitek, sestavljen iz 10 segmentov, je svetlo- do temnorjav ali sivkast, pogosto s štirimi, temnimi obstranskimi lisami. Zadnji, 11. segment je preoblikovan v "repu" podoben nastavek, ob njem sta še dva nitasta cerka, ki sta krajša, vsi so ozko pasasti. Po spodnji strani so ob straneh od 2. do 9. sternita razvrščeni posebni, cevasti izrastki (stilusi), s pomočjo katerih lahko v telo absorbirajo okoliško vlago.

 

Obnašanje in razvoj: so talne in pretežno nočne živali, ki se zadržujejo v odpadlem listju, pod skorjo odmrlih debel in pod kamni, v hribovitih predelih tudi med špranjami skal. Izogibajo se svetlobi. Hranijo se z rastlinsko hrano, predvsem razpadajočim materialom, algami in mahovi, redko tudi z mrhovino. Odrasli se levijo celo življenje. Pred levitvijo se pritrdijo na podlago, a če se ne osvobodijo, ne morejo zaključiti levitve in poginejo. Spolno zrelost dosežejo nekje v dveh do treh letih, oz. po 9 levitvah. Mladi osebki so podobni odraslim, a so majhni. Razmnoževanje je dokaj kompleksno in vključuje tudi zanimive paritvene obrede. Samčki med dvorjenjem samici na tla odložijo semenski paket (spermatofor), ki ga nato samica pobere in shrani v spolni odprtini, a vedno znova, saj nima posebne kamrice za hrambo spermalnih paketov. V tla ali med špranje, ki jih izvrtajo s pomočjo dolge leglice, odložijo nekje do 15 oranžnih jajčec.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ipsilonasti skalni skakač* (Lepismachilis y-signata) - bleščeči skalni skakač* (Lepismachilis rozsypali).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti