Sivorjava čeladica (Mycena aetites)

  • Domov
  • Sivorjava čeladica

Družina: čeladičevke (Mycenaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 3-7 cm (višina), 1-3.5 cm (širina klobuka)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: zelenice, trate, parki, tudi senčni listnati gozdovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: klobuk je sprva stožčasto zvonast, z zaobljeno koničastim vrhom (ta je pri starih primerkih grbasto izbočen), kasneje se razširi in se pri robovih pogosto uviha, sivorjav, z žarkasto razvrščenimi žlebastimi trakovi, ki so nekoliko svetlejši, tudi rob klobuka je večinoma svetel. Trosovnica je sestavljena iz lističev, ki so redko razvrščeni, sprva svetlo sivi, kasneje nekoliko potemnijo, ob robu so bolj bledi, včasih s kratkim zobcem, dosežejo bet. Bet je 1.5-5 mm debel, votel, vodikasto obarvan, v glavnem raven do rahlo ukrivljen, večinoma gladek, le v zgornjem delu poprhnjen, lomljiv, svetlo rjav do siv ali rjav, spodaj temnejši in celo črno rjav, dnišče je pokrito z dolgimi belimi vlakni.

 

Posebnosti: trosnjaki se pojavijo v skupinah, večinoma na tratah in zelenicah, a tudi v gozdovih in pod drevesi. Vrsta je saprofitska in se razrašča po odmrlem vejevju, listju in lesu. Gliva je neužitna.

 

Podobne vrste: pepelasta čeladica (Mycena cinerella) - zgodnja čeladica (Mycena abramsii) - bukovinska čeladica (Mycena fagetorum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti