Rdečkasti polstenec (Xerocomellus chrysenteron / Boletus chrysenteron)

  • Domov
  • Rdečkasti polstenec

Družina: cevarke (Boletaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 5-8 cm (višina), 3-8 cm (širina klobuka)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: mešani in listnati gozdovi, predvsem bukovi gozdovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: klobuk je velik, široko dežnikast do plosk, v mladosti široko polobel, temno-, sivo- ali rdečkastorjav, žametast, s staranjem površina razpoka (razpoke so vinsko rdeče). Trosovnica je na spodnji strani klobuka in je luknjičasta, umazano rumena, s staranjem postane olivno zelena, cevke so priraščene na bet, ki na pritisk nekoliko pomodrijo. Bet je v večjem delu rdečkast, ostali del je rumenkast, z vlaknato progastim vzorcem, pogosto je ukrivljen. Meso je rumeno, tik pod kožico klobuka je rdečkasto, ima prijeten vonj po sadju.

Pri nas se pojavlja še zelo podoben topotrosni polstenec (Xerocomellus porosporus). Obe glivi je med seboj težko ločiti, še najboljši znak je oblika in velikost spor (trosov). Ti so pri rdečkastem polstencu eliptični, pri topotrosnem pa imajo prisekan vrh.

 

Posebnosti: saprofitska gliva, ki večinoma uspeva na golih (neporaslih) gozdnih tleh posamično ali v manjših skupinah. Trosnjaki se razvijajo med junijem in novembrom. Gliva je užitna, predvsem mlade.

 

Podobne vrste: navadna polstenka (Xerocomus subtomentosus) - topotrosni polstenec (Xerocomellus porosporus) - lepljivi zlatopor (Aureoboletus gentilis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti