Dvopikasta meniška stenica* (Closterotomus norwegicus)

  • Domov
  • Dvopikasta meniška stenica*

Družina: travniške stenice (Miridae: Mirinae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-8 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: različni travniki, obronki gozdov, mejice, ruderalne površine, robovi njiv, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osbki: telo je vitko, pretežno zelenkasto z rjavkastimi pokrovkami. Glava je drobna, trikotna, zelenkasta, oči so svetle. Tipalnice so nitaste, svetle. 2. členek je navadno tako dolg kot 3. in 4. členek skupaj. Oprsje je trapezasto, pri glavi zoženo, rumenozeleno, največkrat z dvema temnima pikama v osrednjem delu (lahko tudi manjkata). Ščitek (scutellum) je ostro trikoten, zelen, ob zgornjem robu pogosto temnejši in rahlo žlebast. Pokrovke so večinoma rumenozelene, pri samcih pogosto rjavo lisaste ali skoraj v celoti rjavkaste, gosto prekrite s svetlimi, prileglimi dlačicami. Krila so rjavkasta, s krepkimi, belimi žilami. Noge so dokaj dolge,  rumenkasto zelene, stegenca so krepka, porasla s kratkimi trni, lisasta.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se največkrat zadržujejo na cvetovih in na klasih trav, kjer sesajo nektar in rastlinske sokove, občasno uplenijo manjše leteče žuželke. Aktivni so od maja do oktobra. Ličinke so zelene, valjaste, nimajo v celoti razvitih kril.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): zelena travniška stenica* (Calocoris affinis) - navadna zelena stenica* (Lygocoris pabulinus) - široka koprivina stenica* (Apolygus spinolae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti