Planjavska črtasta goseničarka* (Carcelia lucorum)

  • Domov
  • Planjavska črtasta goseničarka*

Družina: goseničarke (Tachinidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-13 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: travniki, gozdni robovi, grmovna mesta, obronki mejic, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: dokaj velike, kompaktne goseničarke. Glava je velika, široka, s togimi, dokaj dolgimi nadustnimi ščetinami (vibrise), frontalni del glave je dokaj širok (0.5- do 0.8- krat tako kot je širina oči), svetel in s široko, temno frontalno črto, tipalnice so temne, betičaste, ariste (nitasti podaljški tipalnic) so v spodnjem delu rahlo odebeljene. Oči so rdeče, puhastodlakave (dlake so dobro vidne). Oprsje je ovalno, veliko, temno sivo, s prekinjenimi vzdolžnimi črtami, ob straneh belkasto, vzdolžno poraslo s togimi ščetinami. Ščitek (scutellum) je velik, polkrožen, rjav ali sivkast, osrednje dlake na zadnjem delu ščitka daljše od stranskih. Krila so prosojna, bazikosta (pritjališče kril) je temna, mediana (osrednja) žila se ne konča na robu kril. Zadek je širok, enakomerno se zoži proti konici, večinoma sivkast ali rumenorjav, z osrednjo vzdolžno črto (ta lahko tudi manjka), ki se prečno razveji, ob straneh s svetlimi lisami, včasih še s črno kvadratasto liso na 4. segmentu, ščetine na 4. in 5. segmentu so dolge, toge, enakomerno porasle ob robovih segmentov. Noge so temne, le stegenca so včasih bolj rumenkasta, na srednjih golenih (tibiae) se na notranji strani nahaja močna, osrednja ščetina.

Vrste iz rodu Carcelia so si med seboj zelo podobne (razlikovalni znaki so večinoma dlake/ščetine na telesu), njihovo določanje na terenu je skorajda nemogoče.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od aprila do septembra, pogosto se zadržujejo na cvetovih kobulnic (Apiaceae), kjer se hranijo z nektarjem in pelodom. Ličinke so paraziti in živijo v telesih gosenic nočnih metuljev, predvsem gosenic nepravih sovk (Erebidae) in kokljic (Lasiocampidae). Samice izležejo jajčeca na hrbtišče gosenice, mlade ličinke se nato "prevrtajo" v telo gosenice ali pa se preko vzdušničnih dihalnih cevk prebijejo v telo gostitelja.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): druge vrste rodu Carcelia - rana goseničarka* (Campylocheta praecox) - črnonoga goseničarka* (Blondelia nigripes) - goseničarka (Clemelis pullata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti