Dolgoroga bojevnica* (Stratiomys longicornis)

  • Domov
  • Dolgoroga bojevnica*

Družina: bojevniške muhe (Stratiomyidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-15 mm

Razširjenost: pogosto do lokalno

Življenjski prostor: nekoliko vlažnejša področja, pogosto ob vodah, močvirni in vlažni travniki, jarki, grmovna področja; ličinke živijo v kalnih, umazanih vodah

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: po velikosti, obarvanosti in dlakavosti močno spominjajo na čebele (Apidae). Telo je rjavkasto ali sivkasto, s široko glavo (frontalni del je bel in porasel s svetlimi dlakami), na kateri so velike, puhastodlakave, temne oči in dolge, temne, nitaste tipalnice, zgornji členki so združeni v nekoliko betičast, podaljšan del. Oprsje je široko, temno, poraslo z rumenorjavimi dlakami (pogosto v spodnem delu golo). Ščitek (scutellum) je velik, polkrožno ščitast, temen, z dvema svetlima, krepkima trnoma, ki sta gosto zakrita z robnimi dlakami (zato jo zlahka zamenjamo tudi z nekaterimi trepetavkami!). Krila so podolgasto zožena, prosojna, s krepkimi, rjavimi žilami, v mirovanju so zložena nad telo in so mnogo ožja in daljša od zadka. Ta je dokaj širok, nekoliko sploščen, temen, segmenti so ob spodnjih robovih v pasovih porasli s svetlimi dlakami, kar jim daje "čebelast" videz. Noge so temne, le goleni in prvi členki stopalc so svetli.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni v sončnih dneh nekje od maja do avgusta, večinoma letajo od cveta do cveta in ližejo nektar. Ličinke so podolgasto valjaste, sivkaste, z ozko cevasto podaljšanim zadkom in živijo v blatni, umazani vodi, kjer se hranijo z rastlinskim materialom (ličinke tega rodu so med seboj zelo podobne).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mala bojevnica* (Stratiomys singularior) - nekatere trepetavke, npr. mravljarke* (Microdon spp.) - nekatere čebele (Apidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti