Oranžnorumena govnarica* (Scathophaga inquinata)

  • Domov
  • Oranžnorumena govnarica*

Družina: govnarice (Scathophagidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-7.5 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: vlažni gozdovi, robovi potokov, vlažni travniki, močvirni predeli

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je prepoznavno oranžno rumene barve, le oprsje (toraks) je sivkast s temnejšimi vzdolžnimi pasovi. Glava je okroglasta, nekoliko napihnjena, oči so rdeče in svetlo obrobljene, med seboj široko razmaknjene, medočesni del je oranžen, gol. Tipalnice so kratko betičaste, oranžne, z nekoliko temnejšim vrhom, ariste (nitasti podaljški tipalnic) so puhaste. Oprsje je pepelnato sivo, večinoma temno progasto, poraslo s togimi, nazaj štrlečimi ščetinami. Krila so prosojna, krepko ožiljena (predvsem prečni mediani žili sta izraziti). Zadek je nekoliko napihnjen, oranžno rumen, kratkodlakav, rahlo temno pasast po robovih segmentov. Noge so rumenkaste ali oranžne, na kolencih so temna, dokaj dolge, puhasto dlakave, predvsem goleni so pokrite s togimi ščetinami. Samice so nekoliko večje in temnejše od samcev.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so plenilci in plenijo manjše, leteče žuželke. Aktivni so nekje od marca vse do septembra. Pojavljajo se v bolj vlažnih, močvirnih okoljih, večinoma v vlažnih in poplavnih logih, radi posedajo na iztrebkih. Ličinke živijo v odmrlem rastlinskem materialu, zelo pogosto tudi v iztrebkih velikih živali. Tudi one plenijo druge, manjše živali.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnolisa govnarica* (Scathophaga furcata) - trnatonoga mala govnarica* (Norellisoma spinimanum) - narcisna govnarica* (Norellia spinipes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti