Hostni kukmak (Agaricus sylvicola)

  • Domov
  • Hostni kukmak

Družina: kukmarke (Agaricaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 5-10 cm (višina), 5-15 cm (širina klobuka)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: senčni mešani in iglasti gozdovi, parki, pod okrasnimi iglavci

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: klobuk je pri mladih trosnjakih polkrožno zaobljen do topo stožčast, svilnato bel, kasneje se dežnikasto razpre in postane nekoliko rumenkast do rahlo vijoličasto nadahnjen, pri starih gobah je plosko razprt, pogosto z grbico v sredini in je umazano rumen do okrast, pogosto z navzgor uvihanim robom. Spodnja stran klobuka (trosovnica) je gosto porasla z lističi, ki so pri mladih trosnjakih bledo sivo beli, kasneje postanejo sivo rožnati, sivo vijoličasti in na koncu črnovijoličasti. Bet je do 15 mm debel, valjast, pogosto rahlo ukrivljen, bel, nad obročkom pogosto rožnato do rdečkasto nadahnjen, sprva zapolnjen, kasneje votel, lomljiv, s širokim, mlahavim, opnasto kožnatim obročkom, ob dotiku bet porumeni.

 

Posebnosti: pojavlja se posamično ali v manjših skupinah na gozdnih tleh. Meso ima vonj po janežu oz. orehih in ob stiskanju močno porumeni. Gliva je užitna, le stare gobe niso primerne za uživanje. Obstaja nevarnost, da mlade trosnjake zamenjamo z nekaterimi mušnicami (Amanitaceae)!

 

Podobne vrste: travniški kukmak (Agaricus campestris) - poljski kukmak (Agaricus arvensis) - čokati kukmak (Agaricus macrocarpus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti