Möllerjev kukmak (Agaricus moelleri)

  • Domov
  • Möllerjev kukmak

Družina: kukmarke (Agaricaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 6-10 (višina), 6-12 (širina klobuka)

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: gozdovih, med grmovjem, parki, mejice, travniki, gozdni robovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opus: klobuk je pri mladih trosnjakih odsekano zvonast, pri starejših postane polkrožen oz. se dežnikasto razpre, je bel, posut z rjavkastimi luskami, ki se proti sredini zgostijo, sredina klobuka je zato temnejša, nekoliko izbočena, rob klobuka dolgo časa ostane uvihan. Spodnja stran klobuka (trosovnica) je gosto prekrita z lističi, ki so sprva belkasti do bledo rožnato nadahnjeni, kasneje postanejo intenzivno rožnati in črnorjavi. Bet je valjast, pri dnu gomoljasto odebeljen, pri mladih trosnjakih je poln, pozneje postane votel, lomljiv. Površina beta je belkasta, pri dotiku porumeni, kasneje rjavkasta, še zlasti proti dnišču, ki ob prerezu intenzivno porumeni. Meso je belo, ob dotiku porumeni, ima vonj po karbolu.

 

Posebnosti: gliva je strupena in neprimerna za uživanje! Trosnjaki se pojavljajo vse od junija do oktobra, pogosto rastejo v skupinah.

 

Podobne vrste: karbolni kukmak (Agaricus xanthodermus) - rjavoluski kukmak (Agaricus phaeolepidotus) - smrdeči kukmak (Agaricus impudicus) - šopasti kukmak (Agaricus bohusii).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti