Jetrasta mlečnica (Lactarius hepaticus)

  • Domov
  • Jetrasta mlečnica

Družina: golobičarke (Russulaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 4-6 cm (višina), 3-6 cm (širina klobuka)

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: mešani gozdovi, pod borovci na zakisanih gozdnih tleh

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: klobuk je pri mlajših trosnjakih nekoliko izbočen, kasneje postane pladnjasto razprt, na sredini ugreznjen in včasih rahlo grbast, motno temnorjav (barva jeter), pogosto z navzdol uvihanim robom, lomljiv. Spodnja stran klobuka (trosovnica) je gosto porasla z rumenorjavimi oz. rjavkastimi lističi, ki s staranjem postanejo rahlo rožnati, končajo se ostro na vrhu beta in vsebujejo bel mleček, ki na zraku porumeni. Bet je ozkovaljast, raven do rahlo ukrivljen, svetlo rjav do okrasto rjav, proti dnu nekoliko temnejši, prav tako vsebuje bel mleček. Meso je bledo rumenkasto ali rjavkasto, tanko, drobljivo, pekočega okusa in neznačilnega vonja, z belim mlečkom.

 

Posebnosti: v glavnem raste na gozdnih tleh pod borovci, kjer se lahko pojavlja v raztresenih skupinah. Trosnjaki se razvijajo od septembra do novembra oz. prvega resnejšega mraza. Gliva ni užitna.

 

Podobne vrste: kostanjasta mlečnica (Lactarius badiosanguienus) - kokosna mlečnica (Lactarius mammosus) - rdečerjava mlečnica (Lactarius rufus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti